Wil je bekend raken met de Nederlandse geschiedenis? Dan mag de oprichting van radio Veronica niet aan je kennisbank ontbreken. Het is een van de oudste radiostations van het land. Het werd voor het eerst opgericht in 1960 toen de regering op zoek was naar een manier om nieuws aan het publiek te verspreiden. Interessant genoeg was het de eerste radio die op zee zijn oorsprong vond. Het radiostation was een frequentieverbindend netwerk dat spraak en muziek uitzond naar het grote publiek dat tegen die tijd radio’s bezat, veel mensen waren afhankelijk van deze frequentie om updates te krijgen over wat er op dat moment in het land en de wereld gebeurde. Het nieuws werd afgewisseld met de beste hits op hiphopmuziek, zelfs vandaag is dat nog zo. Het was in staat om meer dan 15 jaar casts vanaf zee uit te zenden, als een onafhankelijke radio samen met tv- en huishoudelijke elektriciteitswinkels in Nederland om de verkoop van radio-ontvangers te stimuleren. Ze boden een alternatief voor de Nederlandse door de staat erkende stations.

 

Bekend vaarwater

Begin april 1960: de zender kondigde zich aan als VRON (Vrije Radio Omroep Nederland of Vrije Radiostation Nederland) maar vernoemde zich later naar het gedicht van Annie M. G. Schmidt genaamd “Het Zwarte Schaap Veronica”.
Dit was het begin van het schrijnwerk van dit nieuwe station. Later, na beschuldigingen van de autoriteiten, werd het gesloten, maar een deel van het personeel vroeg een uitzendvergunning aan en ging verder als een legale organisatie met dezelfde naam. Vanaf die tijd is het een van de populairste radio’s van Nederland geworden, uitgezonden door een voormalig lichtschip Borkum Riff voor anker voor de Nederlandse kust. Het schip was uitgerust met een horizontale antenne tussen de voorste en achterste masten, gevoed door een zender van één kilowatt, die op dat moment de nieuwste ontwikkelde technologie was. De meeste programma’s zijn opgenomen in een studio aan de Zeedijk in Hilversum.

 

Het station aan land

Eind jaren 60 verhuisden de studio’s en kantoren naar een groter pand aan de Utrechtseweg in Hilversum. Het gebruikte enige tijd Engels als hoofduitzendingstaal van CNBC (Commercial Neutral Broadcasting Company). Maar later werd CNBC gepresenteerd door professionele omroepen die de Nederlandse staf van het radiostation van onschatbaar technisch advies konden voorzien om door te gaan. Het bleef uitzenden tot er in in de jaren negentig een nieuw probleem opzette, Radio Veronica stond voor een dilemma op de sterke tv-golf en ze werden gedwongen het bedrijf en belang te verkopen aan zijn hoge concurrenten. Met financiering van die grote tv-netwerken zette de radio haar uitzending voort en bleek veerkrachtig te zijn naarmate de getijden zelfs vandaag de dag steeds hoger en breder werden.

Categorieën: Radio